Kuchnia to miejsce szczególne, można wręcz rzec – magiczne. Różnorodność zapachów i kolorów pobudza zmysły, przywołując najpiękniejsze wspomnienia dzieciństwa. Na kuchennych półkach stoją pojemniki na żywność, wypełnione różnymi produktami spożywczymi, dzięki którym wszystko jest harmonijna i uporządkowane.
Warto jednak pamiętać, że pojemnik poj...

Kuchnia to miejsce szczególne, można wręcz rzec – magiczne. Różnorodność zapachów i kolorów pobudza zmysły, przywołując najpiękniejsze wspomnienia dzieciństwa. Na kuchennych półkach stoją pojemniki na żywność, wypełnione różnymi produktami spożywczymi, dzięki którym wszystko jest harmonijna i uporządkowane.
Warto jednak pamiętać, że pojemnik pojemnikowi nierówny, dlatego też dokonując wyboru warto zwrócić na cechy konkretnej propozycji.
Najlepsze okazują się pojemniki na żywność wykonane ze szkła hartowanego, wyposażone w plastikowe przykrywki, najlepiej w różnych kolorach, a także silikonową uszczelkę, zapewniającą optymalną szczelność.
Przedmiotowe rozwiązania są łatwe w użyciu i utrzymaniu czystości, a przy tym funkcjonalne. Z cała pewnością sprawdzą się w każdej kuchni.

Więcej

Pojemniki Jest 133 produktów.

Pokazuje 1 - 133 z 133 elementów
Pokazuje 1 - 133 z 133 elementów

Pojemniki na żywność – przydatne w każdej kuchni

W każdej kuchni niezbędne są konkretne sprzęty i produkty, które ułatwiają codzienne życie oraz magazynowanie żywności. W wielu przypadkach trzeba mieć na uwadze, że odpowiednie przechowywanie zarówno produktów sypkich, jak i tych przeznaczonych do mrożenia może zachować ich trwałość, a co za tym idzie – podreperować domowy budżet. Ważne jest jednak, aby pojemniki właściwie dobierać, aby spełniały swoją rolę oraz nie wpływały w żaden negatywny sposób na przechowywaną żywność.

Wybór pojemników na żywność jest ogromny, zarówno w specjalistycznych sklepach ze sprzętem kuchennym, jak również w zwykłych marketach. I choć większość pojemników posiada specjalny atest, który pozwala na przechowywanie w nich żywności, to jednak mało kto wie, w jaki sposób należy to robić, jak długo żywność może być przechowywana oraz jak dobrać materiał, z którego wykonany jest pojemnik, do jego przeznaczenia. 

Co można przechowywać w pojemnikach na żywność?

Lista produktów, które można przechowywać w pojemnikach na żywność, jest naprawdę długa i właściwie prawie nieograniczona. Zazwyczaj podstawową grupą przechowywanych w ten sposób produktów są wszystkie produkty sypkie, tj. kasze, ryże czy makarony. Oczywiście, produkty takie potrzebują pojemników szczelnych, które będą jednak stały w temperaturze pokojowej; ważne jest, aby nie wpuszczały do swojego wnętrza wilgoci, która może spowodować psucie się żywności. We właściwych warunkach produkty te mogą stać nawet kilka miesięcy, zanim ich użyjemy.

Drugą grupą produktów są produkty mrożone, które podzielić można na te gotowe, kupowane w formie mrożonek, oraz te przyrządzone samodzielnie i następnie zamrażane. W pierwszym przypadku problemu praktycznie nie ma, ponieważ wystarczy w jak najkrótszym czasie schować produkt do zamrażalnika, nie dopuszczając do jego ewentualnego rozmrożenia, bo stanowi to pożywkę dla bakterii. W przypadku produktów mięsnych, które przygotujemy sami i następnie mrozimy, zazwyczaj maksymalny czas przechowywania to ok. 4 miesięcy; im bardziej tłusta potrawa, tym krótszy czas przechowywania. Aby przechowywać surowe mięso dobrze jest je poporcjować, ale go nie myć; może leżeć w zamrażalniku od 3 do 12 miesięcy; krócej, gdy jest tłuste. Podrobów nie powinno przechowywać się dłużej niż 3 miesiące.

A co z produktami, które przechowujemy tak w lodówce, jak i w zamrażalniku? Wędliny w lodówce mogą spędzić maksymalnie tydzień, podczas gdy w zamrażalniku – do 2 miesięcy. Warzywa, które zostały już przerobione (np. ugotowane), w lodówce poleżą do 5 dni, ale w zamrażalniku rok. Z kolei warzywa świeże mogą być przechowywane w lodówce nawet do 14 dni, o ile mają twardą skórkę, oraz rok w formie zamrożonej. Sery każdego gatunku w zamrażalniku mogą spędzić rok, jednak w lodówce już sery miękkie tylko do 2 tygodni bądź zgodnie z datą ważności na opakowaniu, jeśli nie są otwarte, ale sery twarde – nawet 9 miesięcy.

Materiały na pojemniki na żywność

Warto jednak pamiętać, że wszystkie powyższe zasady uznaje się za obowiązujące tylko pod warunkiem, że wybierzemy odpowiednie pojemniki na żywność. O ogólnych zasadach doboru pojemników za chwilę, tymczasem skupmy się na tym, z jakich materiałów pojemniki mogą być zrobione i jakie mają wady oraz zalety:

- szklane i ceramiczne pojemniki na żywność – są jednymi z najbezpieczniejszych, a zarazem najbardziej estetycznych; szkło dodatkowo nie wchodzi w interakcje z produktami przechowywanymi, zaś pojemniki te zazwyczaj są hermetycznie zamykane; idealnie sprawdzą się do przechowywania produktów sypkich;
- metalowe pojemniki na żywność – zazwyczaj w formie puszek, idealnie sprawdzą się np. na herbatę czy pieczywo; zwykle nie są zamykane całkowicie hermetycznie, co trzeba brać pod uwagę podczas przechowywania żywności; nie należy przechowywać w nich produktów kwaśnych, które wchodzą w reakcję chemiczną z metalem;
- foliowe i papierowe pojemniki na żywność – czyli klasyczne woreczki oraz folie spożywcze; woreczki foliowe i folia spożywcza mogą sprawdzić się w przechowywaniu np. surowego mięsa w lodówce i zamrażalniku; w formie próżniowej dodatkowo zachowają świeżość każdego produktu; papier dobrze sprawdzi się przy przechowywaniu wędlin, bo będzie utrzymywał je w świeżości, zaś folia aluminiowa ochroni produkty dodatkowo przed działaniem światła;
- pojemniki z tworzyw sztucznych – najbardziej popularne, w różnych rozmiarach i kształtach, nie nadają się jednak do przechowywania wędlin czy serów, bo mogą wchodzić z nimi w reakcję; sprawdzą się zarówno w lodówce, jak i zamrażalniku.

Dodatkowo wyróżnić można również pojemniki na żywność wykonane m.in. z dość higienicznego silikonu (idealnego do odgrzewania w nim potraw oraz łatwego w czyszczeniu) czy gliny. Te ostatnie pełnią raczej funkcję estetyczną, ale sprawdzą się np. na smalec czy do zrobienia ogórków małosolnych.

Dlaczego warto użytkować pojemniki na żywność w kuchni?

Odpowiedź jest prosta: głównie z uwagi na to, że pojemniki na żywność gwarantują znacznie dłuższą przydatność do spożycia zarówno potraw, jak i produktów podstawowych. Dobrze dobrany pojemnik odetnie dopływ wilgoci do produktów sypkich czy zapobiegnie pleśnieniu produktów przechowywanych w lodówce. Co więcej, dzięki wygodnej formie większości pojemników bez trudu można dobrać takie, w które zmieszczą się np. dodatkowe kotlety do zamrożenia, a więc i dodatkowy obiad, który możemy odgrzać w chwili, gdy nie mamy czasu ugotować niczego świeżego. To także doskonały sposób na przechowywanie produktów sezonowych, zwłaszcza rzadkich owoców, które bardzo krótko są dostępne w sprzedaży. W odpowiedni sposób przygotowane do przechowywania, będą służyły do gotowania zimą kompotów czy pieczenia ciast.

Oczywiście, istotne jest, aby pojemniki były dobrane według powyżej opisanych zasad, a nie tylko względów cenowych oraz estetycznych. W przypadku pojemników na żywność warto sprawdzić, czy posiadają one właściwy atest, a także do jakiego rodzaju żywności są przeznaczone; czasem zdarzają się pojemniki, które mają np. atest z wykluczeniem przechowywania tłuszczów. Często przeznaczenie do kontaktu z żywnością oznaczone jest za pomocą ikonki widelca i noża, wytłoczonej na naczyniu czy znajdującej się na metce. Jeśli zamierzamy użytkować pojemniki w mrożeniu czy np. odgrzewać w nich produkty w mikrofali czy piekarniku, powinniśmy wybierać te z nich, które są specjalnie do tego celu przeznaczone. 

Pojemniki próżniowe – zachowaj świeżość

Bardzo ciekawą alternatywa dla klasycznych pojemników na żywność są te pojemniki, które gwarantują możliwość próżniowego zapakowania produktów. Dostępne są one zarówno w formie klasycznych, prostokątnych czy okrągłych pojemników, jak również pod postacią specjalnych woreczków do przechowywania żywności; z oczywistych względów te drugie często są jednorazowego użytku, w odróżnieniu od tych pierwszych, które wystarczy umyć. Zazwyczaj zestawy takie wyposażone są w specjalne pompki, które pozwalają na wysysanie powietrza, a tym samym usuwanie tlenu, co umożliwia dłuższe przechowywanie produktów. 

Próżniowe pojemniki na żywność można stosować praktycznie do wszystkich typów produktów. W przypadku produktów suchych unika się kontaktu z wilgocią, zaś produkty mokre nie wysychają, bo są hermetycznie zamknięte. W przypadku produktów już zamarynowanych możemy przechowywać je dłużej, mając pewność, że przejdą smakiem i zapachem marynaty. Bez trudu można przechowywać w ten sposób nawet rozmaite tłuszcze, bo brak dostępu do powietrza sprawia, że nie psują się one i nie jełczeją. To także świetny sposób na uchronienie potraw przed działaniem innych zapachów czy inwazją insektów. 

Warto pamiętać, że nawet żywność pakowaną próżniowo należy przechowywać w odpowiedniej temperaturze. Jeśli chcemy dłużej przechować jakiś produkt, niezbędnego je go zamrożenie. W przeciwnym wypadku powinniśmy zdecydować się na przechowywanie choćby w lodówce czy bardzo chłodnej części domu, np. spiżarni albo nieogrzewanej piwnicy. To sprawi, że żywność będzie dłużej świeża oraz nie będą rozwijać się w niej żadne bakterie.