W krok za modą na zdrowe przekąski i koktajle podążają producenci rozmaitych produktów wyposażenia kuchni, którzy prześcigają się w tworzeniu coraz to bardziej nowoczesnych, praktycznych urządzeń. Tymczasem dobry blender przydaje się zarówno do wspominanych, zdrowych napojów, jak również do wielu innych potraw i dań, które jesteśmy w stanie prak...

W krok za modą na zdrowe przekąski i koktajle podążają producenci rozmaitych produktów wyposażenia kuchni, którzy prześcigają się w tworzeniu coraz to bardziej nowoczesnych, praktycznych urządzeń. Tymczasem dobry blender przydaje się zarówno do wspominanych, zdrowych napojów, jak również do wielu innych potraw i dań, które jesteśmy w stanie praktycznie samodzielnie stworzyć w swoim domu.
Jeszcze kilkanaście lat temu blendery były używane głównie w domach, gdzie wychowywano małe dzieci, bo pozwalały na zmielenie dosłownie na papkę każdego posiłku. Potem zaczęto je doceniać również w diecie osób przewlekle chorych, które z jakichś powodów muszą mieć bardziej rozdrobione posiłki. Dziś nawet najwięksi kucharze świata użytkują blendery w swoich kuchniach, przygotowując kunsztowne i smaczne dania. Z tego powodu blendera nie powinno zabraknąć i w naszym domu.

Więcej

Blendery kielichowe Jest 12 produktów.

Pokazuje 1 - 12 z 12 elementów
Pokazuje 1 - 12 z 12 elementów

Blender kielichowy Vitamix

Blender kielichowy – wygoda w kuchni

Obecnie do wyboru na rynku artykułów kuchennych mamy blendery w dwóch różnych rodzajach. Blender kuchenny może być ręczny, czyli obsługiwany jako osobne urządzenie w formie gniazda z włącznikami oraz miejsca do przymocowania końcówki rozdrabniającej, a także kielichowy, przypominający charakterystyczny mikser. 

Blender ręczny dostępny jest w różnych formach, zależnie od tego, jakie mamy finanse oraz na jaką markę się zdecydujemy. Zawsze w opakowaniu znajdziemy samy blender, czyli cześć zasilającą oraz końcówkę rozdrabniającą. Ta ostatnia wyposażona jest zazwyczaj dodatkowo w specjalną, metalową osłonę, która chroni przed rozpryskiwaniem się blendowanych pokarmów dookoła. Czasem w zestawie dostępne są inne końcówki, np. do ubijania, a także specjalne dzbanki z miarką, które pozwalają wykonywać również np. koktajle. Taki blender możemy zastosować w każdym naczyniu, co jest wygodne, gdy często blendujemy np. zupy. Wymaga jednak nieco wprawy w jego stosowaniu oraz uważności, aby się nie poparzyć oraz nie zabrudzić wszystkiego dookoła.

O wiele wygodniejszy pod tym względem jest blender kielichowy, czyli taki, który posiada stojącą podstawę oraz nakładany na nią kielich. Taki rodzaj blendera pozwala po prostu na wrzucenie wszystkich składników danego dania do wnętrza kielicha, a następnie zamknięcie go i włączenie rozdrabniania. To sprawia, że obsługa ręczna nie jest konieczna i wszystkie procesy są zautomatyzowane. 

Blender kielichowy – dlaczego warto?

Oczywiście każdorazowo to, jaki wybierzemy blender, zależy w dużej mierze od naszych potrzeb. Poleca się jednak zdecydowanie blender kielichowy przede wszystkim z uwagi na wygodę korzystania z niego. Blender tego rodzaju ma na tyle stabilną konstrukcję, że pozwala na bezproblemowe przygotowanie dania bez konieczności dodatkowego podtrzymywania go czy utrzymywania w miejscu. Kielich oraz ostrza są zdejmowane, dzięki czemu potrawy łatwo jest przelać do innego naczynia, zaś samo wnętrze dzbanka oraz powierzchnię ostrzy po prostu umyć – czy to pod bieżącą wodą, czy też w zmywarce, jeśli producent na to pozwala. Nie grozi nam natomiast zabrudzenie zarówno podstawy blendera, jak i całego otoczenia, oczywiście jeśli tylko skorzystamy z zamykania za pomocą specjalnej pokrywki. 

Zdecydowaną zaletą, którą posiada blender stojący, jest prostota jego obsługi. Dzięki temu, że wszystkie produkty wrzuca się po prostu do dzbanka, możemy przygotować składniki wcześniej, a następnie jedynie przesypać je do kielicha, zamknąć i nastawić program rozdrabniający, w tym samym czasie wykonując inne czynności w kuchni. To znacznie oszczędza czas i wysiłek, ponieważ pozwala na zautomatyzowanie pewnych procesów, których rezultat i tak zawsze jest jeden: rozdrobnienie składników na masę bądź płyn.

Dodatkowo blendery kielichowe mają jeszcze jedną zaletę wynikającą z ich budowy: po ukończeniu rozdrabniania nie musimy zwykle nigdzie przekładać masy, jeśli np. przygotowaliśmy koktajl dla całej rodziny czy kawę mrożoną dla gości. Wystarczy, że odczepimy kielich, zdejmiemy pokrywkę i zabierzemy go ze sobą, aby służył po prostu za dzbanek. Po jego zamknięciu możemy przygotowaną potrawę czy napój przechowywać również w dzbanku, np. w lodówce.

Kielich i ostrza – jakie?

Istnieje kilka rzeczy, na które powinniśmy zwrócić uwagę, decydując się na blender kielichowi. Pierwsza z rzeczy, które omówimy, będzie sam kielich, czyli tzw. dzbanek. Warto zadbać o to, aby mógł on był wykorzystywany również samodzielnie, np. do postawienia na stole czy schowania do lodówki. Co więcej, istotne jest, aby miał łatwy system zakładania oraz uniemożliwiał włączenie blendera bez założenia górnej pokrywki, co nie tylko zapobiega tworzeniu się bałaganu przy przypadkowym włączeniu, ale również jest niezwykle bezpieczne i zwiększa komfort użytkowania. O wiele wygodniejsze są kielichy wyposażone dodatkowo w rączkę, bo umożliwia to ich wygodne uchwycenie. Do wyboru mamy zazwyczaj kielichy plastikowe i szklane; jeśli decydujemy się na te pierwsze, to lepiej upewnić się, że nie mają one w sobie żadnych substancji szkodliwych. Kielichy plastikowe są wygodniejsze w użytkowaniu, bo nie ma obawy, że się łatwo stłuką; te szklane mogą być jednak bardziej higieniczne oraz efektowne.

Przy okazji materiałów, z których wykonany jest blender kielichowy, warto zwrócić również uwagę na ostrza. Dobrze, gdy są stworzone ze stali nierdzewnej, uznawanej obecnie za najbezpieczniejszą i najtrwalszą w przypadku przyrządów kuchennych. Jeśli wybieramy blender do zadań specjalny i o dużej mocy, to warto zainwestować w taki, które ostrza pokryte są tytanem; będzie to gwarancja, że bez szkód poradzą sobie z twardymi składnikami.

Jak dobierać parametry?

Dobór parametrów blendera jest niezbędny, jeśli chcemy mieć sprzęt dopasowany do naszych potrzeb. Jeśli będziemy blender intensywnie użytkować, to ważne, aby miał on wytrzymały silnik oraz długoletnią gwarancję. Zawsze warto inwestować w blendery, których moc wynosi przynajmniej 750W. Jeśli chcemy często blendować również twarde produkty, np. orzechy, lód, to warto zainwestować w blender o większej mocy – przynajmniej 1000 W – i dużej ilości obrotów na minutę. W takim przypadku zalecane minimum to ok. 12 000 obrotów na minutę.

Warto również zainteresować się dodatkowymi cechami blendera. Ważne, aby miał on sterowanie dotyczące szybkości obrotów, co pozwala na dostosowanie siły rozdrabniania do produktu w taki sposób, aby nie stracił on całkiem faktury czy wartości odżywczych. Dobrze jest również zorientować się, czy działa blokada kielicha w razie braku przykrywki oraz, czy jest możliwość dokupienia dodatkowych komponentów, zwiększających zakres funkcjonowania blendera.

Dobry blender kielichowy

Dobry blender kielichowy a cena

Każdy chce zakupi najlepszy blender, niestety często wymaga to większych środków finansowych. Dlaczego? Przede wszystkim z uwagi na to, że blender, aby mógł być użytkowany przez długi czas i jednocześnie pozostawać w dobrej kondycji, powinien mieć odpowiednią wytrzymałość związaną z jego parametrami technicznymi. Z tego powodu lepszy jakościowo blender zazwyczaj będzie nieco kosztowniejszy, bo do jego stworzenia wykorzysta się komponenty kosztowniejsze, aby zwiększyć wytrzymałość podczas pracy oraz zakres działania, ale również wydłużyć jego żywotność. Jeśli więc zamierzamy blender dość intensywnie użytkować, to powinien mieć on odpowiednią, adekwatną cenę. 

Co więcej, w skład ceny blendera wchodzą również dodatkowe sprawy, takie jak np. specjalistyczne wyposażenie czy nowocześniejsze funkcje. Im bardziej rozbudowany jest blender i im większą mocą dysponuje, tym będzie kosztowniejszy. Każda dodatkowa opcja jest zwykle również czynnikiem do zwiększenia ceny. Jednocześnie jednak nie warto przesadzać; jeśli potrzebny jest nam głównie blender do koktajli, to nie musi on posiada szeregu funkcji, których nigdy nie wykorzystamy.

Podsumowując, jeśli chcemy uzyskać wytrzymały i trwały blender, cena jego powinna być adekwatnie wyższa. W przypadku wyższej ceny mamy często również dodatkowe lata gwarancji, naprawę również w przypadku uszkodzenia podczas użytkowania czy elementy wykonane z wytrzymałego szkła oraz stali nierdzewnej. 

Blender Greenis 

Blendery kuchenne Greenis to jedna z opcji, które przedstawia swoim klientom firma Greenis, produkująca dotychczas przede wszystkim wolnoobrotowe wyciskarki do soków. Jakie zalety ma ten blender? Przede wszystkim cichą pracę, którą zawdzięcza specjalnemu silnikowi bezszczotkowemu. Dodatkowo wysoka moc aż 1000 W i prędkość do 15000 obrotów na minutę w połączeniu z ostrzami pokrytymi tytanem gwarantują możliwość rozdrobnienia nawet twardych produktów, choćby w przygotowaniu domowego musli czy posypki do ciasta z twardych orzechów. Czas pracy blendera to nieprzerwanie godzina – czyli bardzo długo i wystarczająco, aby móc przygotować pełen witamin posiłek. Bardzo istotne jest również to, że zgodnie z ideologią firmy materiały, które mają styczność z żywnością, są bezpieczne dla człowieka. Oznacza to, że cały kielich wykonany jest z tritanu BPA-Free, który niweluje udział szkodliwych substancji chemicznych w przygotowywanych w blenderze posiłkach. Bardzo istotne jest również to, że nowoczesny ekran LCD prezentuje się bardzo modnie, ale jest również zabezpieczony przed dziećmi. Przydatna funkcja blokady działania blendera, gdy pokrywa nie jest założona, zapobiega wszelkim rozchlapaniom potraw podczas ich przygotowania. 

Blender Vitamix

Blendery marki Vitamix uważane są za jedne z najlepszych urządzeń tego rodzaju, jeśli tylko ktoś szuka dobrego, wielozadaniowego blendera. Dzięki różnym komponentom mogą one nie tylko blendować rozmaite produkty do konsystencji papki, ale również drobno siekać czy przygotowywać produkty bardzo twarde. Zmienna ilość obrotów, którą steruje się za pomocą specjalnego przełącznika, a także bardzo duża moc działania – 1200 W – w połączeniu z aż 27000 obrotów na minutę gwarantują świetne rozdrabnianie nawet najbardziej opornych składników dań, a także np. lodu. Specjalnie przygotowane przystawki komponentowe pozwalają również na przygotowanie w blenderze lodów, stąd staje się on urządzeniem wielofunkcyjnym i bardzo rozbudowanym w swoim działaniu.